House of Dutchies

Dwergschnauzer Kennel

Gezondheid dwergschnauzer en verantwoord fokken

Als fokker wil je natuurlijk niets anders dan verantwoord fokken en het ras zo sterk en gezond mogelijk houden, met prachtige pups als resultaat. Wij vinden gezondheid dan ook erg belangrijk en willen u hier graag over informeren. 

Bij verantwoord fokken komt veel kijken. Het gaat dan niet alleen om het welzijn van de ouderdieren maar ook  om de gezondheid van de honden en het ras de dwergschnauzer. Hoewel de Schnauzer een gezond ras genoemd mag worden (Schnauzer gezondheidsonderzoek 2015, VSFL), uit er zich wel enige problematiek welke niet genegeerd mag worden. Tegenwoordig zijn er gelukkig steeds meer gezondheidstesten op basis van DNA. Hierdoor kan er een juiste combinatie ouderdieren geselecteerd worden om zo problematiek in het ras tegen te gaan. 

De komst van deze gezondheidstesten nemen wij dan ook mee in ons fokbdoel, om zo verantwoord te kunnen fokken. Hierbij speelt erfelijkheid en genetica een rol om de juiste combinaties te selecteren voor ons eigen fokbeleid. Wij nemen hierin als fokker onze verantwoordelijkheid en onderzoeken onze honden. 

Met de komst van deze DNA-testen kunnen erfelijke aandoeningen opgespoord worden. Er zijn een drietal uitslagen van deze testen mogelijk namelijk: Vrij, Drager en Lijder. Hierbij wordt gekeken welke genen er zich in een stukje DNA bevinden. Een gen bestaat uit twee allelen, één vererving van vader en één vererving van moeder. Een drager kan wel vererven zonder dat een ziekte zich uit. Zie hieronder de afbeelding hoe deze vererving gaat. 


Een lijder mag niet ingezet worden voor de fok. Een drager daarentegen kan in combinatie met een hond die vrij is ingezet worden. Een drager uit geen ziektebeeld (is dus niet ziek!) maar kan wel vererven. Gezien het feit dat wij fokken in een populatie (ras de dwergschnauzer) en diversiteit in onze populatie belangrijk is, is het van belang dragers niet uit te sluiten voor de fok. Een fokker heeft de verantwoordelijkheid zijn/haar honden te testen en verantwoord te fokken. Je kunt als pupkoper hier fokkers dan ook naar vragen en ons advies luidt dat ook te doen. 

Er zijn verschillende verervingen die getest kunnen worden. Hiervoor verwijzen wij u graag door naar de website van de Vereniging voor schnauzer fokkers en liefhebbers.  Aanvullend worden onze honden getest met het ECVO oogonderzoek. Onze pups worden allen getest op levershunt rond de leeftijd van 7 weken.